Dopp i grytan är en gammal tradition på julbordet. Hur man tillreder sitt dopp i grytan varierar stor över landet. Om man låter fettkakan från skinkan vara kvar är en smak- och dietfråga.
Dopp i grytan
Ingredienser (10 portion)
Spad från kokt eller ugnsbakad julskinka
Vörtbröd
Förslag på smaksättningar
salt
soja
ingefära
örtkryddor
buljongtärning
Tillagning
Spara spadet från en kokt eller ugnsbakad skinka.
Vill man ha ett fettsnålare dopp i grytan låter man spadet kallna och ta bort fettetkakan från toppen. Men det blir godare, och enligt vissa dieter nyttigare, att ha det kvar.
Koka upp spadet (späd med vatten om det är från en ugnsbakad skinka).
Sila sedan och smaksätt med salt, soja, ingefära, örtkryddor eller en buljongtärning.
Servera riktigt hett.
Doppa skivat dagsgammalt vörtbröd i spadet och ta upp det när det sugit åt sig ordentligt med spad.