
Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker.
Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker.
Dim sum-deg
270 g vetemjöl
2 dl vatten
Dim sum-fyllning
300 g färs av fläsk, kyckling eller nöt
10 cm strimlad purjolök
1 cm färsk riven ingefära
1-2 finhackade klyftor vitlök
2 cm finhackad röd chilifrukt
2 msk soja
1 msk sesamolja
salt och peppar
Man du-sås
3 msk sojasås
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
2 cm finhackad purjolö
1 cm finhackad ingefära
1 nypa strösocker
Dim sum-deg: Mät upp mjölet i en bunke.
Gör en liten grop i mjölet och tillsätt vatten lite i taget och rör runt. Fortsätt tills degen är smidig, men inte klibbar.
Täck med en fuktig kökshandduk och ställ att vila i kylen.
Dim sum-fyllning: Blanda alla ingredienserna i en bunke.
Man du-sås: Blanda alla ingredienser i en liten skål.
Ta degen ut kylen. Knåda den i ca 5 minuter.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut degbitarna en och en (de andra kan vila i bunken under bakduk) till en stor, tunn fyrkant.
Skär ut rundlar (8x8 cm) ur degen.
Lägg ca 1 msk av fyllningen i mitten av degarket och nyp ihop. Upprepa tills fyllningen är slut.
Koka upp en stor kastrull med vatten.
Häll i ¼ av dumplingarna i vattnet. När dumplingarna flyter upp till ytan låter man dem koka i ytterligare 5 minuter.
Ta upp en dumpling och kolla så den är genomkokt.
Ta upp de kokta dumplingarna ur vattnet och häll i nästa omgång.
Servera med dipsåsen.
Dumplingarna går bra att frysa in, både kokta eller råa. Man kan även att fritera eller ångkoka dem i 15-20 minuter.