Klassisk svensk söndagsmiddag.
Bilden är tagen av Kent Jardhammar.
Klassisk svensk söndagsmiddag.
Bilden är tagen av Kent Jardhammar.
700-800 g benfri kalvbog
vatten
2 tsk salt per liter vatten
6 svartpepparkorn
1 bit purjolök
1 lagerblad
dillkvistar
Dillsås
6 dl buljong
3 msk vetemjöl
2 äggulor
¾ dl matlagningsgrädde
½ msk ättikssprit
1 msk strösocker
salt
nymald vitpeppar
¾ dl finhackad dill
Till servering
kokt potatis
broccoli
sockerärter
Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.
Tillsätt salt, purjolök och kryddor.
Sjud köttet under lock c:a 1 timme.
Låt köttet vila i 20 minuter.
Sila av 6 dl av buljongen (vätskan i kastrullen) i en mindre kastrull.
Red med mjöl utrört i lite vatten.
Koka c:a 3 minuter.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde.
Tillsätt ättikssprit och socker. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Lägg i dill precis innan servering.
Skär köttet i skivor och lägg ner i såsen.
Servera med kokt potatis och grönsaker.