Dillkött

Klassisk svensk söndagsmiddag.

Bilden är tagen av Kent Jardhammar.

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

700-800 g benfri kalvbog
vatten
2 tsk salt per liter vatten
6 svartpepparkorn
1 bit purjolök
1 lagerblad
dillkvistar
Dillsås
6 dl buljong
3 msk vetemjöl
2 äggulor
¾ dl matlagningsgrädde
½ msk ättikssprit
1 msk strösocker
salt
nymald vitpeppar
¾ dl finhackad dill
Till servering
kokt potatis
broccoli
sockerärter

Tillagning

Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.

Tillsätt salt, purjolök och kryddor.

Sjud köttet under lock c:a 1 timme.

Låt köttet vila i 20 minuter.

Sila av 6 dl av buljongen (vätskan i kastrullen) i en mindre kastrull.

Red med mjöl utrört i lite vatten.

Koka c:a 3 minuter.

Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde.

Tillsätt ättikssprit och socker. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Lägg i dill precis innan servering.

Skär köttet i skivor och lägg ner i såsen.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Fler liknande recept