Klassisk fransk efterrätt med imponerande flamberingsnummer. OBS: Flambera inte på spisen eftersom flammorna, om man har otur, kan antända köksfläkten.
Namnet sägs komma från den franska skådespelerskan Suzanne Reichenberg
Klassisk fransk efterrätt med imponerande flamberingsnummer. OBS: Flambera inte på spisen eftersom flammorna, om man har otur, kan antända köksfläkten.
Namnet sägs komma från den franska skådespelerskan Suzanne Reichenberg
Crêpes
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vatten
150 g vetemjöl
3 äggulor
75 g smält smör
1 krm salt
2 msk grand marnier
1 nypa smör
Apelsinsås
½ dl strösocker
rivet skal från 1 apelsin
50 g smör
2 dl färskpressad apelsin
2 msk strösocker
2 msk grand marnier
2-3 msk konjak
Crêpes: Blanda mjölk och vatten i en skål och vispa ut mjölet i det.
Blanda ner äggulor, smält smör, salt och grand marnier. Låt smeten stå minst 30 minuter.
Grädda tunna crêpes i en liten stekpanna eller pannkakslagg.
Apelsinsås: Blanda socker, rivet apelsinskal och smör i en låg vid kastrull (plateau).
Hetta upp på medelgod värme och låt det koka på svag värme tills sockret löst sig.
Tillsätt pressad apelsin och koka utan lock ca 2 min.
Vänd crêpesen i den sjudande apelsinsåsen en i taget.
Vik ihop dem så snart de är klara och lägg på ett fat.
Lägg tillbaka de doppade och ihopvikta crêpesen i den sjudande apelsinsåsen och strö över socker.
Ringla över grand marnier och konjak och tänd på med en tändsticka.
Servera direkt när flammorna slocknat. Vill man kan man servera en kula vaniljglass till.