Crêpes med sparris och kantareller

Crêpes aux asperges et aux girolles är ett recept på franska kantarellcrepes.

Ingredienser (4 portion)

3 ägg
1 krm salt
ca 3 dl vetemjöl
2 msk majsolja
ca 6 dl fet mjölk
smör, rumsvarmt, till stekning
Fyllning
400 g färska kantareller, i mindre bitar
1 msk smör + 1 msk olivolja, till stekning
2 schalottenlökar, finhackade
1 tsk curry
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 knippe sparris, hastigt kokt i saltat vatten
2 dl riven gruyereost
1 kvist rosmarin, plockad
salt och svartpeppar

Tillagning

Lägg ägg och salt i en bunke. Tillsätt mjölet lite i taget under vispning tills smeten är tjock. Tillsätt majsolja och blanda. Tillsätt så mycket mjölk att smeten blir som flytande grädde i konsistensen.

Hetta upp en stekpanna, pensla den med smör. Grädda crepesen i pannan.

Sätt ugnen på 225 grader.

Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna, stek svampen tills den är gyllenbrun. Lyft hälften av svampen ur pannan, spara den till servering.

Tillsätt löken i stekpannan och fortsätt steka tillsammans med resterande kantareller. Tillsätt curry och vin. Sjud tills vinet kokat in. Tillsätt creme fraiche och koka ihop tills det tjocknat. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Fördela sparrisen på crepesen, klicka ut kantarellstuvningen ovanpå, strö lite riven ost över och rulla ihop. Lägg crepesen i en ugnsfast form, strö resten av osten och kantarellerna över. Toppa med rosmarinblad.

Gratinera crepesen ca 10 minuter i ugnen.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält