Crème Ninon

En exklusiv och elegant soppa där basen är en ärtpuré. Strax innan serveringen tillsätter man lättvispad grädde och champagne. Åsikterna går isär om rätten heter Ninon (efter en 1600-talsskönhet i Paris) eller Nignon (efter en legendarisk kösmästare). Hursomhelst är det här en riktigt god rätt, kanske till och med den allra läckraste soppan.

Ingredienser (4 portion)

2 schalottenlökar, finhackade
50 g smör
6 dl kalvbuljong
5 dl små gröna ärtor
2 msk torr sherry eller vermouth
2 dl torr champagne
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Tillagning

Svetta löken i smör utan att den får färg.

Häll över buljongen och låt koka i några minuter.

Tillsätt ärtorna och låt sjuda i 5 minuter.

Mixa soppan i en matberedare och sila bort ärtresterna. Smaka av med salt, peppar och sherry.

Vispa grädden så att den blir trögflytande.

Strax innan servering, häll försiktigt i champagne och vispgrädde.

Fler liknande recept