En exklusiv och elegant soppa där basen är en ärtpuré. Strax innan serveringen tillsätter man lättvispad grädde och champagne. Åsikterna går isär om rätten heter Ninon (efter en 1600-talsskönhet i Paris) eller Nignon (efter en legendarisk kösmästare). Hursomhelst är det här en riktigt god rätt, kanske till och med den allra läckraste soppan.
Crème Ninon
Ingredienser (4 portion)
2 schalottenlökar, finhackade
50 g smör
6 dl kalvbuljong
5 dl små gröna ärtor
2 msk torr sherry eller vermouth
2 dl torr champagne
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
Tillagning
Svetta löken i smör utan att den får färg.
Häll över buljongen och låt koka i några minuter.
Tillsätt ärtorna och låt sjuda i 5 minuter.
Mixa soppan i en matberedare och sila bort ärtresterna. Smaka av med salt, peppar och sherry.
Vispa grädden så att den blir trögflytande.
Strax innan servering, häll försiktigt i champagne och vispgrädde.