Det finns många rätter som tävlar om titeln fransk nationalrätt och coq au vin (tupp i vin) skulle helt klart gå till final.
Coq au vin
Ingredienser (4 portion)
1 majskyckling (ca 1 ½ kg)
1 stor gul lök
smör och olja till stekning
1 flaska mustigt rödvin
2 msk rödvinsvinäger
2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond
4 dl vatten
1 knippe färsk timjan
4 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
200 g rimmat sidfläsk
200 g champinjoner
200 g smålökar
3 morötter
salt och peppar
Till servering
Kokt potatis, ris eller tagliatelle.
Tillagning
Stycka kycklingen i stora bitar, salta och peppra dem.
Skala och skär löken i stora bitar.
Bryn kycklingbitarna och lök runtom i smör och olja i en rymlig gryta.
Smula ned buljongtärningarna och häll på rödvinet, vinägern och vattnet.
Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor och tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas, låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna med t.ex. en hålslev, sila buljongen.
Häll tillbaka den i grytan och koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna något.
Strimla under tiden fläsket. Skär champinjonerna i stora bitar.
Skala smålökarna men låt topparna sitta kvar.
Skala och skär morötterna i stavar.
Knaperstek fläsket i en panna.
Bryn svampen, lökarna och morotsstavarna i fläskfettet i samma panna.
Lägg tillbaka kycklingen i den reducerade skyn. Tillsätt fläsket och grönsaksfräset. Låt allt puttra ihop ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, men kom ihåg att fläsket är salt.
Servera rykande hett med kokt potatis, ris eller tagliatelle.