En fräsch cheesecake. Cheesecake är en amerikansk ostkaka baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många varianter.
Citroncheescake med passionsfrukt
Ingredienser (10 portion)
150 g digestivekex
50 g smör
4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost, t.ex. philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
Glasyr
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Tillagning
Krossa kexen fint, blanda med smält margarin och tryck ut i en form med löstagbar botten.
Lägg gelatinbladen i vatten ca 5 min.
Dela äggen i gulor och vitor.
Blanda gulorna med ost, creme fraiche, socker vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Tag den från värmen, krama ur gelatinbladen och låt de smälta i citronsaften.
Låt det svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och låt stå i kylen minst en timme.
Glasyr: Lägg gelatinbladet i vatten.
Koka upp vatten och socker.
Blanda i gelatin och passionsfrukt.
Låt svalna en stund.
Häll i formen.