En len glass som blir godast om den görs på mörk choklad med hög kakaohalt.
Chokladparfait
Ingredienser (6 portion)
1 vaniljstång
1 ¼ dl mjölk
3 äggulor
1 ¼ dl råsocker
200 g mörk choklad, gärna hög kakaohalt
2 dl vispgrädde
Till servering
skivade jordgubbar
Tillagning
Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och låt den stå i 15 minuter. Plocka upp stången.
Vispa äggulor och socker. Häll vaniljmjölken över äggmassan under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen, Värm upp långsamt och fortsätt att röra tills den tjocknat något, vid ca 85 grader.
Bryt chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl massan snabbt i ett vattenbad. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten.
Häll parfaiten i en form och frys den i minst 4 timmar. Tag ut den en stund före servering. Garnera med skivade jordgubbar.