Underbart god efterrätt med härlig rinnande choklad. Servera med lättvispad grädde. Receptet är för två portioner.
Chokladfondant
Ingredienser (2 portion)
50 g osaltat smör + lite till att smörja formarna med
12 g kakao
70 g mörk choklad (70 %)
1 litet ägg + 1 liten ägggula
50 g råsocker strö
10 g vetemjöl
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj två ramekiner och pudra med en tredjedel av kakaon. Ställ på en plåt.
Dela chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret över ett vattenbad. Rör om emellanåt. Låt svalna.
Mortla råsockret tills det är finmalt.
Vispa ägg, äggula, och råsocker kraftigt i 5 minuter tills det är ett fast skum.
Vispa i den avsvalnade smörchokladen. Pudra på vetemjöl och en tredjedel av kakaon av kakaon och vänd ner.
Häll chokladmassan i de två formarna och grädda mitt i ugnen i c:a 15-17 minuter.
Pudra på den sista delen av kakaon och servera med vispad grädde.