Chili- och limelax med gräddiga örtlinser

God laxrätt för enklare fester.

Ingredienser (4 portion)

4 msk olivolja
½ finghackad rödlök
250 g röda eller gula linser
75g färska vita brödsmulor
1 röd avfröad och finhacka chili
Riven rivet skal och saft av 1 lime
1 dl grovhackad basilika
4 laxfiléer utan skinn
100 g babyspenat
2 dl naturell yoghurt
1 klyftad lime

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Värm 5 dl vatten.

Värm 1 msk av olivoljan i en medelstor kastrull på medellåg värme. Tillsätt lök och stek i försiktigt 5 minuter tills den blivt mjuk men inte färgad.

Tillsätt linserna och det varma vattnet, koka upp och låt sjuda i 10 minuter tills linserna är mjuka. Låt rinna av.

Blanda under tiden ströbröd med hackad chili, limeskal och en handfull av hackade örter. Ringla i 2 msk olivolja, krydda och blanda väl.

Placera laxfiléerna i en långpanna klädda med folie, ringla över den återstående olivoljan, tryck sedan på lite av blandningen på varje laxfilé. Ställ i ugnen och baka i 8-10 minuter tills precis genomstekt.

Lägg spenat i de varma linserna linser och rör om.

Rör i resten av den hackade örter, yoghurten och limejuice efter smak och krydda väl.

Fördela linserna på 4 tallrikar och placera laxfiléerna bredvid. Garnera med en limeklyfta.

Fler liknande recept