
God laxrätt för enklare fester.
God laxrätt för enklare fester.
4 msk olivolja
½ finghackad rödlök
250 g röda eller gula linser
75g färska vita brödsmulor
1 röd avfröad och finhacka chili
Riven rivet skal och saft av 1 lime
1 dl grovhackad basilika
4 laxfiléer utan skinn
100 g babyspenat
2 dl naturell yoghurt
1 klyftad lime
Värm ugnen till 180 grader.
Värm 5 dl vatten.
Värm 1 msk av olivoljan i en medelstor kastrull på medellåg värme. Tillsätt lök och stek i försiktigt 5 minuter tills den blivt mjuk men inte färgad.
Tillsätt linserna och det varma vattnet, koka upp och låt sjuda i 10 minuter tills linserna är mjuka. Låt rinna av.
Blanda under tiden ströbröd med hackad chili, limeskal och en handfull av hackade örter. Ringla i 2 msk olivolja, krydda och blanda väl.
Placera laxfiléerna i en långpanna klädda med folie, ringla över den återstående olivoljan, tryck sedan på lite av blandningen på varje laxfilé. Ställ i ugnen och baka i 8-10 minuter tills precis genomstekt.
Lägg spenat i de varma linserna linser och rör om.
Rör i resten av den hackade örter, yoghurten och limejuice efter smak och krydda väl.
Fördela linserna på 4 tallrikar och placera laxfiléerna bredvid. Garnera med en limeklyfta.