En läskande mellanrätt som passar under en lång middag.
Champagnesorbet
Ingredienser (4 portion)
1 ½ dl socker
1 msk glykos
1 dl vatten
1 gelatinblad
1 halvflaska champagne
¾ dl färskpressad citron
1 msk konjak
1 äggvita
1 msk socker
Tillagning
Koka upp socker, glykos och vatten till en sockerlag.
Låt svalna.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten c:a 5 minuter.
Blanda champagne, sockerlag, färskpressad citron och konjak.
Hetta upp ¼ av vätskan och använd det för att lösa upp gelatinbladet.
Rör ner i resten av vätskan.
Låt kallna.
Vispa socker och äggvita till ett styvt skum och vänd ner den i sorbetblandningen.
Frys i glassmaskin. (Har man ingen glassmaskin kan man frysa in den i en skål. Då måste man ta ut och vispa champagnesorbeten en gång i halvtimmen. Tar c:a 4 timmar.)
Spritsa i champagnesorben i champagneglas och servera.