Calzoncelli

Små calzone, inbakade pizzor, i storlek som piroger.

Pizzorna blir tunna och krispiga med den här degen. Ugnen vara så het som möjligt när man gör pizza, med både över- och undervärme.

Helst ska man ha en baksten (finns i järnhandel och husgerådsbutiker för en dryg hundring) som värms upp i ugnen. Utan sten bakar man på en upp och
nedvänd bakplåt som står hela tiden i ugnen och är het.

Dessa bakas med enklaste och kanske godaste tomatsåsen. Köp konserverade tomater av god kvalitet t.ex. passerade tomater. De ger en god tomatsmak och såsen får fin konsistens.

Ingredienser (4 portion)

Pasta di pizza (pizzadeg)
3 dl kallt vatten
1 msk olja
1 ½ tsk torrjäst
500 g vetemjöl
1 tsk salt
Sugo di pomodoro (klassisk tomatsås)
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
500 g passerade tomater
Övrig fyllning
skinka
riven mozzarella
oregano

Tillagning

Pasta di pizza: Häll vatten och olja i en bunke. Ta kallt vatten. Varmare vatten ger snabbare jäsning, men det blir godare med långsam jäsning. Lös upp jästen. Blanda ner mjölet.

Arbeta ihop till en deg. Knåda den smidig och blank. Knåda länge, gärna 15-20 minuter. Arbeta in saltet efter halva tiden.

Täck över med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det är storleken som är viktig, inte hur lång tid degen jäser.

Sugo di pomodoro: Krossa vitlöksklyftorna genom att lägga knivbladet platt över och trycka till. Sedan är de lätta att skala.

Fräs vitlöken i olivoljan försiktigt, tills de härliga dofterna känns, men utan att vitlöken tar färg. Häll i de passerade tomaterna och låt sjuda ihop utan lock tills såsen skiftar i mörkrött och skiktar sig. Gärna en halvtimme eller en timme.

Sätt ugnen på maxvärme med en baksten eller en upp och nedvänd plåt inne.

Kavla degen tunt och ut rundlar av valfri storlek.

Lägg fyllningen i en sträng i mitten och inte ända ut till kanten. Se till att fyllningen inte är för blöt, då blir degen mjuk. Vik över till en halvmåne och kläm ihop kanterna.

Skjut in pizzorna på bakstenen eller plåten med hjälp av bakpapper eller en bakspade.

Grädda 7-8 minuter.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält