
Klassisk pizza, åtminstone här i Sverige, som hamnat lite i skymundan på senare år. Recept är dimesionerat för en familjepizza som täcker en ungsplåt.
Klassisk pizza, åtminstone här i Sverige, som hamnat lite i skymundan på senare år. Recept är dimesionerat för en familjepizza som täcker en ungsplåt.
Pizzadeg
25 g jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
½ tsk salt
1 tsk flytande honung
½ dl olivolja
7-8 dl vetemjöl
Pizzasås
½ dl olivolja
½ hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
3 msk torkad oregano
2 msk flytande honung
1-2 tsk havssalt
nymald svartpeppar
tomatpuré
Fyllning
700 g räkor med skal
150 g kokt skinka
2-3 mozzarellaostar
torkad oregano
Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och blanda ut med det fingervarma vattnet.
Blanda med resten av ingredienserna till degen (men spara lite av mjölet till utbakningen) och låt jäsa i minst 40 minuter.
Pizzasås: Värm upp olivoljan i en stor stekpanna eller kastrull.
Hacka den gula löken och stek gyllene i olivoljan. Pressa i vitlöken och häll i de krossade tomaterna. Koka upp och låt puttra i 15-20 minuter.
Smaka av med oregano, honung, havssalt, nymald svartpeppar och tomatpuré. Låt svalna.
Utbakning/Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader.
Skala räkorna och strimmla skinkan.
Kavla ut degen tunt och lägg på en olivoljesmord plåt.
Bred ut tomatsåsen och lägg på skinka och räkor. Avsluta med att riva på mozzarellan och strö på oregano.
Grädda mitt i ugnen c:a 8-10 minuter.
Låt svalna lite innan servering.