Bouillabaisse

Mästerkocken Danyel Couets variant på den klassiska sydfranska fiskgrytan bouillabaisse. Bilden är tagen av David Loftus.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

200 g hälleflundra, i 4 bitar
1 hel gös, à 600 g, skuren i 4 tjocka skivor
1/2 kg blåmusslor
1 kokt hummer, i bitar med skal
2 msk olivolja
5 skal av hummerhuvud, krossade
ca 200 g fiskrens av vitfisk
1 schalottenlök, grovhackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, halverad
1/2 röd paprika, svartrostad och i bitar
1/2 fänkål, i grova bitar
1 1/2 msk tomatpuré
1/2 g (1 pkt) saffran
5 mogna tomater, i grova bitar
1 burk krossade tomater
1/2 liter fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 kvistar timjan, hela
2 lagerblad
2 persiljestjälkar
saft av 1 citron
saft av 1 apelsin
salt och vitpeppar

Tillagning

Hetta upp olja i en stekgryta, stek hummerhuvudena ca 15 minuter.

Tillsätt fiskrens, lök, vitlök, chili, paprika och fankål i grytan. Stek ytterligare 5 minuter.

Tillsätt tomatpuré i grytan, stek ytterligare 5 minuter.

Tillsätt saffran, tomater, fiskbuljong och vin i grytan, koka 5 minuter.

Tillsätt vatten så att det täcker samt timjan, lagerlblad och persiljestjälkar. Sjud 30 minuter.

Sila soppan, häll tillbaka den i grytan och låt koka tills hälften återstår. Smaksätt med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.

Salta och peppra fisken. Stek den i olivolja i en stekpanna, avsluta med lite
färskpressad citronsaft.

Lägg musslor och hummer i soppan strax innan servering. Låt koka 4 minuter.

Lägg upp fisk och skaldjur i 4 tallrikar, häll fonden över, toppa med fänkålsdill.

Servera kall rouille till.

Fler liknande recept