Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin – gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.
Boeuf Bourguignon
Ingredienser (4 portion)
1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar
4 msk vetemjöl
Tillagning
Hacka den gula löken i mindre bitar.
Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.