Boeuf Bourguignon

Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin – gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.

Ingredienser (4 portion)

1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar
4 msk vetemjöl

Tillagning

Hacka den gula löken i mindre bitar.

Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.

Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.

Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.

Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.

Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål

Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål

Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.

Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.

När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök

När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.

Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.

Fler liknande recept