Blåbärssoppa med lavendelmousse

Ett recept som passar både som efterrätt och till ett kaffekalas i bersån.

Ingredienser (4 portion)

Blåbärssoppa
5 dl färska blåbär samt 1/2 dl att dekorera med
¾ dl socker
1 msk färskt rivet citronskal (ca 1 citron)
½ pressad citron
1 kanelstång
1 dl vatten
citronmeliss till dekoration
Lavendelmousse
2 ½ dl socker
1 ½ dl färskpressad citronsaft
skalet av en citron
75 g osaltat smör
1 stort ägg
4 äggvitor
1 msk torkad eller färsk lavendel
2 dl vispad grädde

Tillagning

Blåbärssoppa: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda ca 15 minuter. Låt soppan kallna och ta ur kanelstången. Mixa blandningen tills den blir slät och sila den därefter i en finmaskig sil.

Häll upp soppan i en skål och täck den med plast. Kyl den före servering.

Lavendelmousse: Blanda socker, citronsaft, citronskal, smör, ägg, äggvita och lavendel i en rundbottnad skål som tål vattenbad.

Placera skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa smeten tills den tjocknar och blir krämig. Sätt över skålen i ett isbad och vispa smeten kall. Tillsätt den vispade grädden. Häll smeten i 8 formar och ställ in dem i frysen.

Ta ut lavendelmoussen 15 minuter före servering och lägg den därefter i en tallrik med blåbärssoppa. Dekorera med färska blåbär och citronmeliss.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält