Belgiska våfflor

En belgisk våffla är en typ av våffla som är störe än de vi är vana vid, lättare smeten och högre rutmönster som bildar djupa fickor och har större rutor. I Belgien finns det ett antal olika typer av våfflor, men den vanligaste är denna typ som även heter Brysselvåfflan.

Belgiska våfflor äts som frukostmat eller efterrätt.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
5 separerade ägg
2 msk strösocker
½ tsk vaniljextrakt
4 msk smält osaltat smör
5 dl mjölk
smält smör att pensla järnet med

Tillagning

Värm ett belgiskt våffeljärn enligt tillverkarens anvisningar.

Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Ställ åt sidan.

Vispa ihop äggulor och socker.

Tillsätt vaniljextrakt, smält smör och mjölk till äggen och vispa ordentligt.

Blanda ihop de båda skålarna.

Vispa äggvitorna tills vita toppar bildas.

Blanda ner de vispade äggvitorna i den andra smeten.

Pensla våffeljärnet med det smälta smöret.

Stäng och koka enligt tillverkarens anvisningar tills gyllenbrun, ca 2 till 3 minuter.

Servera omedelbart. Gärna med färska bär och vispad grädde.

Fler liknande recept