
Kanske världens mest kända sås till kött. Bearnaisesås kommer ursprungligen från området Béarn i södra Frankrike och serverades första gången 1836. Det finns olika variationer av receptet där man t.ex. byter ut dragon mot persilja.
Kanske världens mest kända sås till kött. Bearnaisesås kommer ursprungligen från området Béarn i södra Frankrike och serverades första gången 1836. Det finns olika variationer av receptet där man t.ex. byter ut dragon mot persilja.
150 g osaltat smör
8 vitpepparkorn
1-2 kvistar färsk fransk dragon
4 schalottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vin eller vatten
1-2 tsk torkad eller färsk dragon
1 nypa salt
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
Krossa vitpepparn med bladet på en kockkniv och hacka schalottenlöken, lägg det tillsammans med vin/vatten, dragon och vinäger i en liten kastrull. Låt koka ihop tills en halv deciliter återstår av vätskan.
Sila bort lök och kryddor och slå sen tillbaka vätskan i kastrullen
Koka upp vatten i en större kastrull.
Sätt ner den lilla kastrullen i vattenbadet. Nu ska vattnet inte koka, bara sjuda.
Tillsätt äggulorna, en i taget, under vispning. Vispa i lugn takt tills det tjocknar.
Ta kastrullerna från värmen och tillsätt det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under lite kraftigare vispning.
Tillsätt den torkade dragonen och smaka av med lite salt.