Bearnaisesås

Kanske världens mest kända sås till kött. Bearnaisesås kommer ursprungligen från området Béarn i södra Frankrike och serverades första gången 1836. Det finns olika variationer av receptet där man t.ex. byter ut dragon mot persilja.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

150 g osaltat smör
8 vitpepparkorn
1-2 kvistar färsk fransk dragon
4 schalottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vin eller vatten
1-2 tsk torkad eller färsk dragon
1 nypa salt

Tillagning

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.

Krossa vitpepparn med bladet på en kockkniv och hacka schalottenlöken, lägg det tillsammans med vin/vatten, dragon och vinäger i en liten kastrull. Låt koka ihop tills en halv deciliter återstår av vätskan.

Sila bort lök och kryddor och slå sen tillbaka vätskan i kastrullen

Koka upp vatten i en större kastrull.

Sätt ner den lilla kastrullen i vattenbadet. Nu ska vattnet inte koka, bara sjuda.

Tillsätt äggulorna, en i taget, under vispning. Vispa i lugn takt tills det tjocknar.

Ta kastrullerna från värmen och tillsätt det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under lite kraftigare vispning.

Tillsätt den torkade dragonen och smaka av med lite salt.

Fler liknande recept