BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivolja

Vissa drar sig för att helgrilla kyckling, men det är både enkelt och gott. Har man ingen rökplanka att tillgå kan man lägga kycklingen på en plåt och strö rökspån i glöden.

Genom att fylla fågeln tränger smaken bättre in på djupet – och det fina är att du kan fylla den med nästan vad som helst. Tänk också på att salta och peppra på både in- och utsidan. Det lönar sig verkligen att satsa lite extra pengar på just kyckling. Leta gärna efter en gårdskyckling, eller handla ekologiskt om du har möjlighet.

Ingredienser (4 portion)

1 kyckling
2 citroner
1 msk salt
1 msk socker
olivolja
2 citrongräs
svartpeppar
3 kvistar fransk dragon, plockad
rökplanka (ceder eller bok)
Brynt smör med dragon, syrad rödlök och vitpeppar
3 msk finhackad rödlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk skuren dragon
salt och vitpeppar

Tillagning

Blötlägg plankan.

Skala citronerna och putsa bort det vita. Dela citronköttet i bitar och blanda med skalet. Tillsätt salt, socker, svartpeppar och olivolja.

Krossa citrongräsen och dela dem på mitten.

Fyll kycklingen med citronblandningen och dragon, stick in citrongräsen, salta runt om och bind upp låren. Stick in en digital stektermometer. Placera fågeln mitt på plankan, plankan på grillgallret och baka med jämn glöd under lock tills kycklingen har en innertemperatur på 63°, nära 70° vid benen.

Servera med en grillad sparrissallad och dragonsmöret.

Brynt smör med dragon, syrad rödlök och vitpeppar: Koka ihop rödlöken med vinägern i en kastrull tills all vinäger är inkokt i löken.

Bryn smöret separat och tillsätt löken.

Avsluta med dragon, salt och vitpeppar.

Fler liknande recept