Österrikes nationalefterrätt. Apfelstrudel serveras med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Apfelstrudel
Ingredienser (6 portion)
Deg
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 ägg
1/2 dl matolja
1,75 dl ljummet vatten
florsocker
matolja till pensling
Fyllning
100 g russin
3 msk ljus rom
150 g smör
2 dl ströbröd
2 kg syrliga äpplen
100 g hasselnötskärnor och/eller skållad mandel
2 dl socker
kanel
pressad citron
Tillagning
Arbeta ihop vetemjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg.
Låt degen vila i 30 minuter.
Lägg den sedan på en mjölad handduk och kavla ut den.
Mjöla in händerna väl.
För försiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills degen är mycket tunn.
Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.
Sätt ugnen på 175 grader.
Droppa rommen över russinen.
Rosta skorpmjölet i lite smör och strö det över degen.
Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt.
Blanda äppelskivorna med russin, nötter, socker, kanel och citronsaft.
Pensla ovansidan med olja.
Fördela blandningen över degen.
Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem prydligt.
Granera ovansidan med degkantsresterna och picka rullen med en gaffel.
Smält resten av smöret.
Lägg rullen på en smörad plåt, pensla degrullen med smör och grädda 35-45 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör.
Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar, pudra över florsocker och servera medan den fortfarande är varm.