Ankbröst med ingefära och mangopuré

Det här är riktig lyxig festmat. Mangosåsen passar utmärkt med det möra ingefärsmarinerade ankköttet. Det är viktigt att man inte steker ankan för länge så att den blir torr – den ska vara saftig och rödrosa i mitten.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Ankbröst
400 g ankbröst
50 g färsk ingefära
1 nypa salt
2 vitlöksklyftor
1 msk Shaohsing-vin (kan ersättas med torr sherry)
1 krm peppar
½ dl matolja
Mangopuré
1 mogen mango, cirka 350 g
30 g smör
1 msk färsk riven ingefära
1 msk flytande honung
1 tsk fisksås
½ dl vatten

Tillagning

Marinering: Skölj ankbrösten och torka av dem med hushållspapper.

Skala och skiva och krossa den i en mortel. Tillsätt salt, pressad vitlök, vin eller sherry och peppar.

Marinera köttet i blandningen minst en timma.

Tillagning och servering: Hetta upp olja i en wok eller liknande med lock. Bryn ankbrösten utan marinaden i cirka 4 minuter på var sida tills skinnet blivit gyllenbrunt.

Tillsätt marinaden och ½ dl vatten. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 5 minuter.

Mangopuré: Skala mangon och tärna fruktköttet.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mangon och ingefäran och lät koka några minuter tills fruktköttet mjuknat och börjat safta sig.

Tillsätt fisksåsen, honungen och vattnet. Låt koka upp och slå av värmen.

Kör allt i en mixer tills det bildats en jämn smet.

Servering: Servera med lite sallad och klibbigt ris med linser, jasminris eller stekt potatis.

Fler liknande recept