
Det här är riktig lyxig festmat. Mangosåsen passar utmärkt med det möra ingefärsmarinerade ankköttet. Det är viktigt att man inte steker ankan för länge så att den blir torr – den ska vara saftig och rödrosa i mitten.
Det här är riktig lyxig festmat. Mangosåsen passar utmärkt med det möra ingefärsmarinerade ankköttet. Det är viktigt att man inte steker ankan för länge så att den blir torr – den ska vara saftig och rödrosa i mitten.
Ankbröst
400 g ankbröst
50 g färsk ingefära
1 nypa salt
2 vitlöksklyftor
1 msk Shaohsing-vin (kan ersättas med torr sherry)
1 krm peppar
½ dl matolja
Mangopuré
1 mogen mango, cirka 350 g
30 g smör
1 msk färsk riven ingefära
1 msk flytande honung
1 tsk fisksås
½ dl vatten
Marinering: Skölj ankbrösten och torka av dem med hushållspapper.
Skala och skiva och krossa den i en mortel. Tillsätt salt, pressad vitlök, vin eller sherry och peppar.
Marinera köttet i blandningen minst en timma.
Tillagning och servering: Hetta upp olja i en wok eller liknande med lock. Bryn ankbrösten utan marinaden i cirka 4 minuter på var sida tills skinnet blivit gyllenbrunt.
Tillsätt marinaden och ½ dl vatten. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 5 minuter.
Mangopuré: Skala mangon och tärna fruktköttet.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mangon och ingefäran och lät koka några minuter tills fruktköttet mjuknat och börjat safta sig.
Tillsätt fisksåsen, honungen och vattnet. Låt koka upp och slå av värmen.
Kör allt i en mixer tills det bildats en jämn smet.
Servering: Servera med lite sallad och klibbigt ris med linser, jasminris eller stekt potatis.