Ångbåtsbiff – Biff anno 1926

Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926.

Denna klassiska biffstek är mager mat. En stekt biff på 150 g med en liten portion stekt lök innehåller mindre än 300 kcal och knappt 3 g kolhydrater. Fettkvoten är dålig, men det problemet löser vi med kryddsmör. Och handen på hjärtat: Varför skölja ur stekpannan med vatten när det finns vispgrädde?

Ingredienser (1 portion)

biff
rödlök
smör
salt och vitpeppar
kokande vatten
en köttklubba(!)

Tillagning

Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bulta det på bägge sidor med en köttklubba

Salta och peppra.

Bryn smör och stek köttet hastigt i het panna. En minut på varje sida räcker för ett väl tillplattat kött.

Lägg biffarna på en varm tallrik och bryn rikligt med skivad rödlök i samma panna. Lägg den stekta löken på och omkring biffarna.

Slå kokande vatten i pannan, vispa om och häll över biffarna.

Servera gärna med kryddsmör.

Fler liknande recept