Äkta lasagne

En härlig italiensk bjudrätt som uppskattas både av små och stora gäster. Servera lasagnen med en klassisk caprese-sallad till.

Lasagne är dessutom en rätt som blir fantastiskt som matlåda.

Ingredienser (4 portion)

600 g nötfärs
1 gul lökar
3 vitlöksklyftor
smör
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
2 krm nymald svartpeppar
½ tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
12-15 lasagneplattor
Ostsås:
5 msk vetemjöl
8-9 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
½ tsk salt
lite riven muskot

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och hacka löken och pressa vitlöken.

Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna.

Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, peppar, salt, torkad oregano och buljongtärning.

Låt såsen koka ca 5 min.

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.

Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 2 ½ dl av osten och tillsätt saltet och lite riven muskot.

Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över resten av osten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Servera med en caprese-sallad.

Fler liknande recept