Det här är en gryta som även tål att tillagas i större volymer. Och ju mer man gör, desto godare blir det. Det som blir över kan frysas in. African beef curry har lånat sina smaker från Sydafrikas mångkulturella kök med asiatiska inslag.
Vill man fortsätta med det sydafrikanska temat kan man servera en African Raspberry efter maten.
cirka 1 kg grytbitar av högrev eller märgpipa
2 gula lökar, grovt skurna
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 jalapeño, finhackad med frön och mellanväggar. Alternativt 2 msk finhackad inlagd jalapeño.
salt och nymald svartpeppar
4 dl kalvfond (ej koncentrerad) eller vatten
jordnöts- eller olivolja
cirka 800 g fast potatis av sorten bintje, ukama eller asterix, klyftad
2 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl african red curry sauce eller 2 tsk red curry paste
rivet skal och saft från 1 limefrukt
Till servering
torrostade jordnötter
valfri chutney
6 limeklyftor
4 salladslökar, tunt skivade
1 dl strimlad grönmynta eller koriander
Hetta upp en rejäl tjockbottnad gryta med jordnötsolja,. Bryn köttet väl runt om. Lägg inte i för mycket kött åt gången, det är bättre att bryna i omgångar.
Tillsätt sedan lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och svartpeppar. Häll i fonden och täck med lock.
Sänk värmen och låt det småkoka i cirka 1 timme eller tills köttet känns mjukt.
Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currysauce.
Låt det småkoka tills potatisen är mjuk. Rör i botten med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra limeskal och -saft och smaka av med salt och svartpeppar.
Servering: Lägg upp i djupa tallrikar och servera med tillbehören.