Svartvinbärssnaps

Ofta står de där. Svarta vinbärsbuskarna. Fulla med bär. Detta är ett enkelt sätt att ta tillvara på svartavinbär. Detta recept ger ungefär en liter färdig svartvinbärssnaps.

Ingredienser (1 portion)

½ liter mogna svarta vinbär
2 tsk strösocker
15-20 cl brännvin special
Till utblandning
1/3 av ovanstående
2/3 brännvin special

Tillagning

Plocka riktigt mogna svarta vinbär och lägg i en ½-liters glasbruk med lock.

Strö över socker.

Häll på brännvin till det täcker bären.

Låt stå i minst 3 månader gärna ett år.

Blanda ut med brännvin special till önskad smak/alkohol-styrka.

Servera iskall.

You May Also Like

1.Dag Lundin

Eftersom vinbär innehåller mycket vatten,är det viktigt att man i glaskrukan mosar bären varpå man häller brännvinssorten "60 Brännvin"(Motalabrännvin)Systembolaget nr 80163. Låt detta stå i flera månader, skaka om glaskrukan då och då.Sila ifrån spriten framåt jultiden, sila den flera gånger för att få den riktigt klar. Färgen är då rödsvart och har en stark smak av vinbär.Det 60%-iga brännvinet har alltså spätts ut genom vattnet i bären, och tycker man ändå att smaken är alkoholstark,kan man tillsätta något vatten. Det är en smaksak om man vill ha i socker, om man har i det: ta det ytterst försiktigt, för attt inte förvandla snapsen till likör! Att hälla på vanlig vodka/brännvin ger ett alltför svagt resutat,det blir närmast som ett starkvin. Själv använder jag mig av vinbärssorterna Polar och Titania som ger en utomordentlig snaps.


* = Obligatoriskt fält