
En rysk bröddrink som är relativt nyttig. Kvass har varit en populär dryck i Ryssland i flera århundraden mycket tack vare att den är full av vitaminer och bra för matsmältningen.
En rysk bröddrink som är relativt nyttig. Kvass har varit en populär dryck i Ryssland i flera århundraden mycket tack vare att den är full av vitaminer och bra för matsmältningen.
250 g rågbröd
3 msk socker
20 g jäst
2 liter vatten
1 dl russin
Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugn tills det blivit krispigt och brunt.
Lägg brödet i en stor skål och häll över 2 liter kokande vatten. Låt svalna i tre timmar.
Blanda jäst i lite varmt vatten och lägg i sockret. Rör om ordentligt.
Sila brödmixen genom en sil och spara vätskan.
Blanda i jästvätskan med brödvätskan. Rör om ordentligt och låt stå på ett varmt ställe i 10 timmar.
Sila vätskan genom en ostduk eller kaffefilter. Lägg i några russin i varje flaska, häll på vätska och korka igenom flaskorna.
Ställ in i kylen och vänta tre dagar innan du öppnar flaskorna.