Kvass

En rysk bröddrink som är relativt nyttig. Kvass har varit en populär dryck i Ryssland i flera århundraden mycket tack vare att den är full av vitaminer och bra för matsmältningen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

250 g rågbröd
3 msk socker
20 g jäst
2 liter vatten
1 dl russin

Tillagning

Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugn tills det blivit krispigt och brunt.

Lägg brödet i en stor skål och häll över 2 liter kokande vatten. Låt svalna i tre timmar.

Blanda jäst i lite varmt vatten och lägg i sockret. Rör om ordentligt.

Sila brödmixen genom en sil och spara vätskan.

Blanda i jästvätskan med brödvätskan. Rör om ordentligt och låt stå på ett varmt ställe i 10 timmar.

Sila vätskan genom en ostduk eller kaffefilter. Lägg i några russin i varje flaska, häll på vätska och korka igenom flaskorna.

Ställ in i kylen och vänta tre dagar innan du öppnar flaskorna.

Fler liknande recept