Flädersaft

Fläder växer vilt i stora delar av Sverige och blommar ymnigt. Detta sker oftast under juni månad. Man kan göra saft både på fläderblom och på de fläderbär som bildas, men det vanligaste och enklaste är att man använder blomklasarna.

Flädersaften påstås kunna bota eller förebygga förkylningar och hålla kvar de snälla hustomtarna. Inget av dessa påståenden har bevisats i kliniska tester.

I Skåne kallas fläder ibland hylle och flädersaft kallas således hyllesaft.

Receptet ger ca 3 liter fläderblomsaft. Flädersaft förvaras bäst i plastförpackningar i frysen.

Ingredienser (1 portion)

40-50 klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra

Tillagning

Plocka fläderblommorna.

Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.

Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.

Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.

Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock. Förvara saften i frysen.

Fler liknande recept