Apelsinlikör

En frisk och god likör som passar extra bra till matlagning eller som dryck till allehanda sötsaker i juletid.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

2 apelsiner
3 dl florsocker
1 vaniljstång
2 stjärnanis
60 cl brännvin special
2 msk konjak
Sockerlag
3 dl florsocker
½ dl vatten

Tillagning

Borsta apelsinerna noga i ljummet vatten.

Skär av det yttersta oranga skalet på apelsinerna med en potatisskalare.

Varva apelsinskal och florsocker i en glasburk.

Klyv vaniljstången på längden.

Lägg i vaniljstång, bittermandel och stjärnanis i burken.

Häll på brännvin och konjak.

Sätt på locket och låt stå och dra i 3 veckor.

Snurra burken lite då och då så att sockret löser sig.

Efter tre veckor kokar man en sockerlag av florsocker och vatten.

Sila likören. Smaka av med sockerlagen, lite i taget, den får inte bli för söt.

Häll upp på rena flaskor och sätt på ett lock.

Likören måste lagras i minst 2 månader, men gärna ett halvår.

Fler liknande recept