En frisk och god likör som passar extra bra till matlagning eller som dryck till allehanda sötsaker i juletid.
Apelsinlikör
Ingredienser (1 portion)
2 apelsiner
3 dl florsocker
1 vaniljstång
2 stjärnanis
60 cl brännvin special
2 msk konjak
Sockerlag
3 dl florsocker
½ dl vatten
Tillagning
Borsta apelsinerna noga i ljummet vatten.
Skär av det yttersta oranga skalet på apelsinerna med en potatisskalare.
Varva apelsinskal och florsocker i en glasburk.
Klyv vaniljstången på längden.
Lägg i vaniljstång, bittermandel och stjärnanis i burken.
Häll på brännvin och konjak.
Sätt på locket och låt stå och dra i 3 veckor.
Snurra burken lite då och då så att sockret löser sig.
Efter tre veckor kokar man en sockerlag av florsocker och vatten.
Sila likören. Smaka av med sockerlagen, lite i taget, den får inte bli för söt.
Häll upp på rena flaskor och sätt på ett lock.
Likören måste lagras i minst 2 månader, men gärna ett halvår.