Klassiskt svenskt (och danskt) fikabröd. Det är inte helt enkelt att göra, men är man noggrann går det. En sak att vara noga med när man gör wienerbröd är att ha kylskåpskalla ingredienser och en sval arbetsplats.
Wienerbröd
Ingredienser (12 portion)
Deg
300 g manitoba cream
1 ¼ dl kallt vatten
25 g jäst
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
300 g osaltat smör
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 ½ dl mjölk
3 äggulor
70 g strösocker
2 msk maizenamjöl
12 g smör
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
Tillagning
Deg: Ställ in mjölet i frysen en halvtimme (gör att jäsningen fördröjs).
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt ägg, äggula, strösocker, salt och manitoba cream.
Arbeta degen några minuter med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.
Lägg degen i en plastpåse och lägg frys i 10-15 minuter.
Kavla ut degen till ungefär 21x16 cm.
Banka på smöret med kaveln så det mjuknar och passar för knappt halva den utkavlade degen.
Vik över degen och tryck ihop kanterna noga. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen en halvtimme.
Kavla försiktigt ut degen till 30x40 cm. Kavla inifrån och ut.
Vik ihop till ett treslag.
Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till 30x40 cm. Vik ihop och slå in i folie och lägg den i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen igen och vik ihop den med ett treslag.
Lägg i kylen tills den ska användas.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Blanda frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och sätt på ett lock.
Vispa äggulor och socker några minuter.
Tillsätt maizenamjölet och vispa in det. Slå på mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Koka upp under omkörning tills det tjocknat och precis börjat koka.
Häll i en skål och sätt den i isvattenbad så krämen svalnar så fort som möjligt. Förvara i kylen.
Kavla ut degen till 30x40 cm och skär den i 10x10 cm rutor. Vik in flikarna ungefär som ett kuvert och tryck till.
Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla varje wienerbröd med äggstrykning (1 ägg, 1 äggula och lite salt som vispats ihop)
Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje wienerbröd.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Kolla efter 10-12 minuter, börjar de få för mycket färg sänk värmen till 200 grader.
Låt svalna på bakgaller.
Blanda glasyren och dekorera de avsvalnade wienerbröden med denna.