Vita pepparkakor

Förr, när kryddor som kanel, ingefära och nejlikor, var dyra var inte det vi idag kallar pepparkakor att tänka på för vanligt folk. I södra Sverige, där det bodde många tyskar gjorde man istället vita pepparkakor som smakar lite som pepparkakor och lite som kex.

[ssba-buttons]

Ingredienser (40 portion)

2 dl vatten
1 ½ dl vit sirap
3 dl socker
40 g smör
1 ½ tsk hjorthornssalt
12 dl vetemjöl

Tillagning

Blanda vatten, vit sirap, strösocker och fett i en stor kastrull.

Koka upp och låt blandningen kallna.

Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet.

Tillsätt det och arbeta in resten av mjölet.

Degen ska var mer fast än lös.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på lätt mjölat bakbord.

Tag ut figurer med pepparkaksformar eller skär ut dem efter mall.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten innan de läggs på galler.

Dekorera med glasyr.

Fler liknande recept