Vit prinsesstårta

Att baka sin egen prinsesstårta är både roligt och billigt. Detta recept är på en effektfull vit variant på prinsesstårta.

[ssba-buttons]

Ingredienser (12 portion)

1 sockerkaksbotten (köpt eller hemgjord)
3 dl vispgrädde
Vaniljkräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 äggulor
2 msk maizena
4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Sockerpasta
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 ¼ dl vit sirap
1 tsk glukos
1 msk glycerol
2 msk kokosfett
17-18 dl florsocker

Tillagning

Sockerpasta: Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.

Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.

Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.

Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.

Häll nu i 9 dl av florsockret i en bunke och forma en grop mitt i.

Häll den fingervarma blandningen i gropen och rör med en träslev.

Blanda i restrerande florsockret i omgångar tills kladdigheten försvinner.

Fortsätt att knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på dina händer.

Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Är den för hård, tillsätt en aning vatten.

Den sugarpaste som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.

När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen.

Vaniljkräm: Blanda mjölk, vispgrädde, strölsocker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.

Värm allt på medelvärme under vispning tills den tjocknar (krämen får inte koka).

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Ta av krämen från värmen när krämen tjocknat

Rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret.

Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.

Färdigställning: Dela sockerkakan i tre delar.

Vänd den understa delen så den mörka undersidan kommer uppåt.

Bred ut hälften av vaniljkrämen på den.

Lägg på övre delen av kakan med sin mer välgräddade mörka ovansida nedåt.

Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen.

Jämna till tårtan och fasa av överkanten så den blir rundad.

Vispa grädden och täck sidorna och ovansidan, mest i mitten så det blir en kupol.

Kavla ut sockerpastan, c:a 2 mm tunn.

Lyft den försiktigt.

Tryck fast marsipantäcket runt sidorna. Putsa nederkanten. Ställ tårtan svalt.

Fler liknande recept