Det är enkelt att baka sitt eget mexikanska bröd, Tortillas de Harina eller vetetortillas. Dessa används traditionellt främst i norra Mexiko. De kan användas till enchiladas eller helt enkelt fyllas med tacofyllning.
Vetetortillas
Ingredienser (10 portion)
5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 ¾ dl kallt vatten
Tillagning
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Arbeta in smör och rapsolja väl i mjölet.
Tillsätt vatten och knåda till degen är mjuk och elastisk (använd gärna matberedare).
Forma tio bollar och låt dem vila övertäckta i en kvart ungefär.
Kavla ut dem på mjölat bakbord till runda tunna brödkakor stora som en medelstor stekpanna. Borsta av överblivet mjöl.
Lägg en tortilla i taget i en varm torr medelvarm stekpanna på spisen. Grädda i 1 ½ minut per sida.
Tryck ned blåsorna som bildas med hjälp av en handduk.
Lägg tortillas på bakgaller i en hög. Låt dem svalna under bakduk så håller de sig mjuka.
Tortillas kan förvaras i nästan en vecka i plastpåse i
kylskåp.