Vetekrans

En stor vetekrans pryder sin plats på fikabordet och kan nästan ta över tårtans huvudroll. Har man ork och lust kan man fylla dem med hemmagjord mandelmassa.

Ingredienser (16 portion)

50 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
2 ägg
11 dl vetemjöl
½ tsk salt
175 g rumsvarmt smör
Fyllning
300 g mandelmassa
Till pensling
ägg
pärlsocker
hackade hasselnötter

Tillagning

Värm mjölken fingervarm.

Smula ned jästen i degbunken och blanda ut den med mjölken.

Häll i socker, ägg och 9 dl vetemjöl. Arbeta till en jämn, ganska lös deg.

Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäck i 45 minuter.

Arbeta i resten av mjölet, saltet och smöret.

Jäs i 30 minuter till.

Knåda degen smidig.

Kavla ut degen till en rektangel c:a 40 x 60 cm.

Skär mandelmassan i mycket tumma skivor och lägg ut dem jämt på degen.

Rulla ihop degen på längden, klipp den och gör en rund kaka av den.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Pensla kakan med lätt vispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Håll koll på slutet så den inte bränns på ytan (täck hellre över med lite aluminumfolie).

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält