Vill man göra riktigt goda vaniljbullar finns inga genvägar. Man måste göra allt från grunden. Det här receptet ger garanterat supergoda vaniljbullar.
Vaniljbullar
Ingredienser (20 portion)
Deg
75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör
Garnering
smält smör
strösocker
Tillagning
Deg: Smält smöret.
Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
Lös upp jästen i vätskan.
Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
Tillsätt ägget och degspadet.
Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
Ta bort kastrullen från värmen.
Vispa vaniljkrämen helt slät.
Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
Täck kärlet med plastfilm.
Utbakning: Kavla ut degen.
Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.