Valnötter och valnötsolja ger brödet en härlig arom. Valnötsbrödet är godast att konsumera direkt, men kan även frysas in och värmas upp i micro.
Degen kan förberedas på kvällen, jäsas i kylskåp och sen bakas ut på morgonen om man vill ha gott bröd till frukost.
25 g jäst
1 msk flingsalt
1 msk honung
4 dl kallt vatten
1 dl mjölk
2 msk valnötsolja
75 g valnötter
2 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt filingsalt, honung, vatten, mjölk och valnötsolja. Vispa allt till en homogen vätska.
Hacka valnötterna grovt och tillsätt.
Blanda i det mesta av mjölet och arbeta kraftigt till en deg. Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Låt jäsa i 2 timmar eller över natten i kylskåp.
Häll resten av mjölet på bakbordet och häll ut degen. Knåda den ordentligt och forma till ett avlångt bröd.
Jäs i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 35-40 minuter till.
Låt svalna lite under bakduk innan det serveras.