En klassisk kaka att servera till fikat. En av de godaste kakor som finns.
Toscakaka
Ingredienser (12 portion)
100 g smör
2 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ vispgrädde
Glasyr
100 g smör
¾ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
50 g mandelspån
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, smöret och vispgrädden.
Häll smeten i formen.
Grädda toscakakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Värm under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred glasyren på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ugnen.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Låt svalna en stund innan den serveras.