Tiramisu betyder “dra mig upp” och jag antar att man syftar på kaffet och sockret som ska pigga upp efter en bättre middag. Rätten sägs ha skapats så sent som på 70-talet i norditalienska Treviso.
Tiramisù
Ingredienser (4 portion)
Zabaione
2 äggulor
2 msk socker
5 cl marsala
Mascarponekräm
2 äggvitor
200 g mascarpone
12 savoiardikex
Espressokex
5 cl espresso
50 g mörk riven choklad (kan ersättas med kakao)
Tillagning
Börja med zabaionen genom att vispa äggulor, socker och marsala till en luftig sås. Gör helst detta i ett vattenbad.
Låt zabaionen svalna.
Vispa äggvitor till hårt skum.
Blanda zabaione med mascarponen och äggviteskummet till en kräm.
Doppa kexen i espresso.
Varva kex och kräm i en stor skål. Avsluta med riven mörk choklad.
Låt svalna i flera timmar innan servering.