Tigerkaka

Ett klassiskt svenskt fikabröd som uppskattas av både ung och gammal. En saftig och god tigerkaka är lätt och billigt att göra själv. Tigerkakan går utmärkt att frysa och ta fram vid överraskande besök.

Vill man ha ett fruktigare alternativ till tigerkaka så kan kanske banankaka vara något.

Vill man ha en annorlunda tigerkaka kan man prova tigerkaka med saffran och russin.

[ssba-buttons]

Ingredienser (12 portion)

200 g smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ströbröd till formen

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en sockerkaksform.

Vispa sockret och smöret pösigt med en elvisp.

Blanda i äggen ett och ett under omrörning.

Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt till smörblandningen tillsammans med mjölken.

Blanda en tredjedel av smeten med kakaon.

Blanda två tredjedelar av smeten med vaniljsockret.

Lägg hälften av den ljusa smeten underst i formen, sen den mörka smeten och sist den ljusa igen. Dra med en gaffel genom smeten för att skapa marmoreringen.

Grädda i nedre delen av ugnen c:a 40-45 minuter. Prova med en sticka så den är torr.

Fler liknande recept