En klassisk äppelpaj med riklig smak av calvados. Namnet kommer från systrarna Tatin som skapade receptet i början av 1900-talet.
Tarte Tatin
Ingredienser (8 portion)
Tarte Tatin
800 g mogna äpplen
1 dl calvados
100 g smör
2 dl socker
smördeg
Vaniljcrème fraiche
2,5 dl crème fraiche
1 vaniljstång, delad
1 msk florsocker
Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg dem i calvados i en timma.
Smält socker och smör i en stekpanna som senare kan sättas i ugnen (t.ex. gjutjärn eller traktör). Låt blandningen karamellisera.
Lägg äpplena på sockret och täck med kavlad smördeg. Tryck ner smördegen mellan äpplena.
Ställ in stekpannan i ugnen och låt grädda i 35-40 minuter.
Låt svalna och vänd sedan upp pajen på ett fat.
Vispa upp crème fraiche med urgröpt vanilj från stång samt florsocker. Servera vaniljcrème fraichen till pajen.