Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens bästa men det fungerar givetvis bra att använda även andra citroner.
Tarte au citron de Menton
Ingredienser (4 portion)
Pajdeg
270 g smör, rumsvarmt
240 g (ca 2 1/2 dl) strösocker
120 g ägg (ca 2 st)
500 g (ca 7 1/2 dl) vetemjöl
Citroncreme
225 g (ca 2 1/4 dl) färskpressad citronsaft + rivet skal av 2 citroner
450 g (ca 4 1/4 dl) strösocker
350 g ägg (ca 6 st)
300 g osaltat smör
3 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
Tillagning
Blanda smör; socker och ägg till pajdegen hastigt i en bunke. Tillsätt mjöl, rör ihop till en deg. Rulla ihop och lägg in i plastfilm. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop hälften av sockret och ägg till citroncremen i en kastrull. Tillsätt citronsaft, -skal och resterande socker. Koka upp och låt sjuda tills smeten nått 83 grader. Dra kastrullen av värmen, tillsätt smör och gelatin under omrörning. Sila och kyl.
Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Bred ut ett tjockt lager citroncreme i pajskalet. Låt vila i kylen I timme. Strölite socker över och bränn hastigt av med en gasolbrännare precis innan servering.