Surdeg på råg

Om man blandar i surdeg i sina brödrecept så har det tre fördelar. Först och främst blir brödet godare med en fylligare smak och det blir även nyttigare. Brödet blir även mycket mindre smuligt när man äter det.

[ssba-buttons]

Ingredienser (5 portion)

4 dl vatten
2 ½ dl grovt rågmjöl
2 dl fint rågmjöl

Tillagning

Dag 1: Mixa 2 dl vatten och 2 ½ dl grovt rågmjöl så att degen blir slät.

Plasta in och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3:Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl.

Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.

Dag 4:Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl.

Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.

Dag 5: Nu är surdegen färdig. Baka ut i önskade recept, förvara lite i kylskåp och frys in det du inte behöver.

Fler liknande recept