En festlig och billig studenttårta.
Studenttårta
Ingredienser (30 portion)
7 ägg
7 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 ½ dl potatismjöl
2 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 dl hett vatten
Till formarna
smör
riven kokos
Sylt
6 rabarberstjälkar
½ liter färska jordgubbar
1 ½ dl socker
Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 påsar marsankräm kok
Garnering
10 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 liter jordgubbar
svenska flaggor
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en stor skål.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet.
Rör försiktigt, men noggrant, till en jämn och slät smet.
Häll smeten i väl smorda och kokosbeströdda avlånga formar.
Grädda alla tre formarna samtidigt på galler i ugnens nedre del i 30-35 minuter.
Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna.
Skär rabarbern i bitar.
Snoppa och skölj jordgubbarna.
Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter.
Vispa sylten kraftigt, helst med ballongvisp, så att den blir slät. Låt sylten kallna.
Koka marsankrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna.
Dela varje tårtbotten i tre delar.
Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna.
Lägg samman tårtan (så här långt kan tårtan förberedas. Förpacka tårtorna i plastfilm. Förvara dem ett dygn i kyl och frys sedan in dem).
Lägg de frysta tårtbottnarna på serveringsbrädan.
Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum.
Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.
Garnera med hela och skivade jordgubbar samt flaggor.
Förvara tårtan kallt fram till serveringen.