
Ett perfekt recept på stora lyxiga semlor.
75 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ msk nymald kardemumma
11-12 dl vetemjöl
Till pensling
1 ägg
Färdigställning
florsocker
mandelmassa
vispgrädde
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 35 grader.
Blanda i övriga ingredienser, förutom 1 dl mjöl och bakpulvret.
Arbeta till en smidig deg och arbeta därefter i det sista mjölet blandat med bakpulvret.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Baka ut 12 runda bullar à 100 gram. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Börjar de få för mycket färg så sänk värmen till 200 grader och skydda bullarna med aluminiumfolie.
Låt svalna på galler.
Skär av locket och pudra på florsocker.
Gröp ur semlorna, blanda inkråmet med mandelmassa och lägg till baka så mycket som får plats.
Spritsa på grädde och lägg tillbaka locket.