
Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna.
Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna.
75 g smör
1 ½ dl mjölk
1 dl vatten
25 g jäst
¼ tsk salt
4 msk strösocker
ca 7-8 dl vetemjöl
25 g smör
¾ dl strösocker
Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
4 äggulor
¾ dl maizenamjöl
25 g mjukt smör
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
Ta ur vaniljstången ur mjölkblandningen.
Slå över den heta mjölken under kraftig vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills det börjar sjuda. OBS: Det får inte koka!
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad.
Bullar: Smält smöret. Häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm.
Smula i jästen.
Tillsätt salt och socker.
Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål.
Grädda solbullarna 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllenbruna
Ta ut bullarna och låt svalna.
Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i strösocker.