Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna.
Solbullar
Ingredienser (10 portion)
75 g smör
1 ½ dl mjölk
1 dl vatten
25 g jäst
¼ tsk salt
4 msk strösocker
ca 7-8 dl vetemjöl
25 g smör
¾ dl strösocker
Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
4 äggulor
¾ dl maizenamjöl
25 g mjukt smör
Tillagning
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
Ta ur vaniljstången ur mjölkblandningen.
Slå över den heta mjölken under kraftig vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills det börjar sjuda. OBS: Det får inte koka!
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad.
Bullar: Smält smöret. Häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm.
Smula i jästen.
Tillsätt salt och socker.
Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål.
Grädda solbullarna 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllenbruna
Ta ut bullarna och låt svalna.
Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i strösocker.