Solbullar

Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna.

[ssba-buttons]

Ingredienser (10 portion)

75 g smör
1 ½ dl mjölk
1 dl vatten
25 g jäst
¼ tsk salt
4 msk strösocker
ca 7-8 dl vetemjöl
25 g smör
¾ dl strösocker
Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
4 äggulor
¾ dl maizenamjöl
25 g mjukt smör

Tillagning

Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.

Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.

Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.

Ta ur vaniljstången ur mjölkblandningen.

Slå över den heta mjölken under kraftig vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills det börjar sjuda. OBS: Det får inte koka!

Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad.

Bullar: Smält smöret. Häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm.

Smula i jästen.

Tillsätt salt och socker.

Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål.

Grädda solbullarna 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllenbruna

Ta ut bullarna och låt svalna.

Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i strösocker.

Fler liknande recept