
En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Traditionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta focaccia rekommenderas Jan Hedhs recept på focaccia.
En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Traditionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta focaccia rekommenderas Jan Hedhs recept på focaccia.
30 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
7 dl vetemjöl
3 dl durumvete
1 msk torkad oregano
½ dl olivolja
1 msk havssalt
Till utbakning
½ dl olivolja
pressad vitlök
1 dl färsk rosmarin
25 svarta oliver
flingsalt
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt honung, mjöl, olivolja, havssalt och oregano. Arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
Kavla ut degen. Pensla en ungsplåt med höga kanter. Lägg i degen och tryck ut den till kanterna. Pensla ovansidan med olivolja och vitlök. Låt jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck i oilver och strö över rosmarin och flingsalt.
Sätt in plåten mitt i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta. Grädda i c:a 8 minuter.