
I en form som är 20 cm i diameter blir tårtan hög, men det fungerar också bra att göra den i en 24 cm form, då får man även ut fler bitar.
I en form som är 20 cm i diameter blir tårtan hög, men det fungerar också bra att göra den i en 24 cm form, då får man även ut fler bitar.
Botten
1 stort ägg
2 msk strösocker
1 msk kakao
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
Chokladmousse
1 gelatinblad
1 dl mellangrädde
100 g mörk choklad (70 %)
2 msk citruslikör eller cognac
2 äggulor + 2 äggvitor
3 msk strösocker
Garnering
100 g blockchoklad
Sätt ugnen på 250 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, smörj formen.
Botten: Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao. potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten och häll den i formen. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.
Lossa kanten och vänd på bottnen och lossa pappret försiktigt. Diska kanten och lägg tillbaka bottnen i formen.
Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden. Bryt chokladen i små bitar och låt dem smälta i grädden. Ta upp och låt även gelatinbladet smälta däri. Tillsätt likör och äggulor.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggvitevispet i chokladblandningen. Blanda samman med stora luftiga tag.
Häll moussen över bottnen. Låt stelna i kyl ca 4 timmar.
Garnering: Smält chokladen och bred ut den ca ½ cm tjockt. Låt den stelna men inte helt, hyvla lockar och garnera på tårtan.