Småfranska, rundstycke, frukostfrallor, kuvertbröd; kärt barn har många namn. Det här är en lätt deg att göra om man vill baka sitt eget färska bröd.
Småfranska
Ingredienser (12 portion)
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
Tillagning
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter.
Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
Låt jäsa minst 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna försiktigt med vatten.
Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.