Småfranska

Småfranska, rundstycke, frukostfrallor, kuvertbröd; kärt barn har många namn. Det här är en lätt deg att göra om man vill baka sitt eget färska bröd.

[ssba-buttons]

Ingredienser (12 portion)

25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Tillagning

Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.

Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.

Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.

Låt degen jäsa i minst 30 minuter.

Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 18-20 delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.

Låt jäsa minst 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna försiktigt med vatten.

Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Fler liknande recept