Skånsk limpa

En saftig och god skånsk limpa. Limpan går utmärkt att frysa.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl fint rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
1 ½ dl vatten
2-3 tsk salt
7 ½ + 11 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
4 dl vatten
1 ½ dl rapsolja
2 dl ljus sirap
Limpstrykning
2 + ½ dl vatten
1 msk potatismjöl

Tillagning

Dag 1: Mät upp fint rågmjöl i en stor bunke.

Koka upp vattnet och häll det äver mjölet

Täck över bunken ordentligt och låt stå över natten.

Dag 2: Lös jästen i vattnet och häll det i bunken.

Tillsätt den lilla mängden rågsikt och salt.

Arbeta degen i några minuter.

Täck över och låt jäsa i 1 timme.

Tillsätt den stora mängden rågsikt, vetemjöl, sirap, rapsolja och vatten.

Knåda i maskin på medelhastighet i 7-8 minuter.

Täck över och låt jäsa i minst en timme. Slå ner degen efter halva tiden.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt.

Dela degen i 4 delar och rulla till runda bullar.

Låt vila under bakduk i 10 minuter.

Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.

Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta.

Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.

Vädra ugnen efter ytterligare 10 minuter.

Grädda i c:a 50 minuter totalt.

Limpstrykning: Koka upp två deciliter vatten.

Blanda en halv deciliter vatten med 1 msk potatismjöl och häll det i det kokande vattnet under omrörning.

Koka upp.

Pensla de färdiggräddade bröden med blandningen.

Låt dem svalna på ett galler.

Fler liknande recept