En saftig och god skånsk limpa. Limpan går utmärkt att frysa.
Skånsk limpa
Ingredienser (4 portion)
Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl fint rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
1 ½ dl vatten
2-3 tsk salt
7 ½ + 11 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
4 dl vatten
1 ½ dl rapsolja
2 dl ljus sirap
Limpstrykning
2 + ½ dl vatten
1 msk potatismjöl
Tillagning
Dag 1: Mät upp fint rågmjöl i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det äver mjölet
Täck över bunken ordentligt och låt stå över natten.
Dag 2: Lös jästen i vattnet och häll det i bunken.
Tillsätt den lilla mängden rågsikt och salt.
Arbeta degen i några minuter.
Täck över och låt jäsa i 1 timme.
Tillsätt den stora mängden rågsikt, vetemjöl, sirap, rapsolja och vatten.
Knåda i maskin på medelhastighet i 7-8 minuter.
Täck över och låt jäsa i minst en timme. Slå ner degen efter halva tiden.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt.
Dela degen i 4 delar och rulla till runda bullar.
Låt vila under bakduk i 10 minuter.
Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.
Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Vädra ugnen efter ytterligare 10 minuter.
Grädda i c:a 50 minuter totalt.
Limpstrykning: Koka upp två deciliter vatten.
Blanda en halv deciliter vatten med 1 msk potatismjöl och häll det i det kokande vattnet under omrörning.
Koka upp.
Pensla de färdiggräddade bröden med blandningen.
Låt dem svalna på ett galler.