Skånsk äppelkaka

Är det någon råvara man har extra gott om i Skåne så är det äpplen. Allra nyttigast är såklart att äta dem som de är, men att tillaga dem till en äppelkaka är nog det godaste.

Välj nyplockade skånska äpplen av sorterna cox pomona, filippa och ribston.

Servera gärna äppelkakan med vaniljsås.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

5-6 äpplen
1-2 dl skorpmjöl
1-1 ½ dl strösocker
50 g smör
½ dl kallt vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala, klyfta och skiva äpplena tunt.

Smöra en rund, ugnssäker form.

Varva skorpmjöl, äpplen och socker. Avsluta med skorpmjöl.

Klicka ut smöret och häll på vattnet.

Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Servera ljummen med vaniljsås.

Fler liknande recept